PYSZNE, PUSZYSTE PĄCZKI – NAJLEPSZE

Przepis na około 25-30 pączków

1,5 kg mąki pszennej
10 żółtek
2 jajka
100g cukru
10 dag drożdży
100 g roztopionego masła
700 ml mleka
szczypta soli
Konfitura wiśniowa (lub inna) odsączona
olej roslinny

LUKIER
szklanka cukru pudru
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW

Żółtka i jajka ucieramy z cukrem na gładką masę.

Podgrzewamy mleko do około 30 stopni, dodajemy drożdże, szczyptę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i zostawiamy aż drożdże zaczną pracować.

Do utartych z cukrem żółtek dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone, roztopione masło, mieszamy, dodajemy mąkę, wyrabiamy na bardzo luźne ciasto.

Zostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto wykładamy na dużą stolnicę oprószoną mąką, delikatnie rozciągamy na grubość ok 1 cm (można sobie pomóc delikatnie wałkiem), palcem zarysowujemy linię w połowie rozwałkowanego ciasta tak, by podzielić je na 2 równe połówki, ale nie przecinać.

Sporą szklanką znaczymy kółka na lewej połówce nie wycinając, jedno przy drugim, jak najbliżej siebie, po środku każdego kółka układamy łyżeczkę konfitury (nie za dużo, konfitura musi być odsączona, jak najbardziej sucha).

Przykrywamy cały prawą połówką ciasta. Wokół wybrzuszeń od konfitury wycinamy kółka z ciasta szklanką przez dwie złożone połówki. Jeżeli dwie połówki ciasta nie do końca się skleją to jeszcze raz delikatnie odcinamy brzeg szklanką.

Zostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut, przewracamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.

Ciasta nie ugniatamy, nie formujemy kulek, dotykamy jak najmniej. Sekret puszystości pączków polega na nieugniataniu ciasta.

Skrawki ciasta możemy poodcinać i usmażyć jako pączki bez nadzienia. Nie wałkujmy ich, bo nie wyrosną.

Pączki smażymy partiami na rozgrzanym do 160 stopni oleju roślinnym tak, żeby nie dotykały dna garnka około 1-1,5 minuty z każdej strony.

Wyjmujemy na ręcznik papierowy, przestudzone polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO.

Udostępnij: