SAJGONKI ZE SŁODKIM SOSEM CHILLI
SAJGONKI ZE SŁODKIM SOSEM CHILLI

Przepis na ok 20 sztuk
Sajgonki
0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej szponder)
0,5 korzenia selera
2 duże marchewki
4 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu Hoisin
3 łyżki sosu sojowego
papier ryżowy (najlepiej mrożony)
szczypiorek (duży pęczek)
sól
olej rzepakowy
2 łyżki oleju sezamowego
Słodki sos chili
5 różnokolorowych papryczek chili
2 ząbki czosnku
pęczek kolendry
2 łyżki sosu sojowego
50 ml octu ryżowego
6 łyżek miodu
sok z 1 limonki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml wody
SAJGONKI
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobne plasterki. Seler, marchew, seler naciowy pokroić w cienkie paseczki długości ok. 5cm. Cebulę z czosnkiem przesmażyć na oleju ok. 30 sekund, dodać marchew smażyć ok. 3 minuty. Na oddzielnej patelni przesmażyć wołowinę, dodać do warzyw, dorzucić seler naciowy, smażyć ok. 5 minut. Dodać sosy sojowy i hoisin, wymieszać, zestawić z ognia. Dodać posiekany szczypiorek, wystudzić. Zwijanie sajgonek: Papier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, nałożyć około łyżkę farszu 3 cm od brzegu, zawinąć ciasno bez powietrza 2 razy, złożyć boki do środka, by uzyskać 7 cm rulon, zwinąć ciasno do końca.Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
SŁODKI SOS CHILI
Posiekać papryczki, kolendrę, czosnek. Zagotować wodę z miodem, dodać chili, czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki, wygotować do 2/3 objętości, zagęścić mąką rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody, zestawić z ognia, dodać kolendrę ostudzić.
No options for this post type. |
I think this is among the most important information for me.
And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is great, the articles is really excellent :
D. Good job, cheers