SALMOREJO – HISZPAŃSKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW

SALMOREJO – smak Hiszpanii

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Salmorejo, podobnie jak gazpacho, to hiszpański chłodnik z pomidorów. Różnią się konsystencją – salmorejo jest bardziej gładkie, kremowe niż gazpacho oraz dodatkami – do gazpacho dodajemy paprykę, ogórek i cebulkę, a do salmorejo na przykład gotowane jajko, szynkę dojrzewającą lub grillowaną krewetkę.

Osobiście uwielbiam oba te chłodniki i trudno mi zdecydować, który smakuje mi bardziej. Kojarzą mi się z Hiszpanią, wakacjami, słońcem, ciepłem, przywołują na myśl tylko miłe wspomnienia.

Dziś podam Wam przepis na SALMOREJO (czyt. salmorecho).

Składniki:

1,5 kg dojrzałych pomidorów

2 ząbki czosnku

150 ml oliwy z oliwek extra virgin (ważne, żeby oliwa była dobrej jakości)

2 łyżki czerwonego octu winnego (najlepiej Jerez)

pół bułki paryskiej (lub innego pszennego pieczywa)

sól

opcjonalnie: 3 jajka na twardo, kilka plastrów szynki dojrzewającej (np. jamon serrano) lub grillowana krewetka

Sposób przygotowania:

Pomidory z czosnkiem i bułką paryską  zblendować na gładką masę (Thermomix obr.10), przetrzeć przez gęste sito (nie trzeba obierać pomidorów ze skóry, skórki i pozostałości pestek zostaną na sicie). Oliwę ubić na gęstą emulsję, połączyć z pulpą pomidorową.

Posolić do smaku (około 2-2,5 łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej), dodać ocet, wymieszać.

Salmorejo powinno się porządnie schłodzić przed podaniem.

Podawać z posiekanym jajkiem na twardo i szynką dojrzewającą pokrojoną w kosteczkę lub na przykład grillowaną krewetką. Wedle gustu.

Smacznego!!!

Udostępnij: